Consumenten kiezen meer voor vrijwillig eigen risico?

vrijwillig eigen risicoSteeds meer consumenten kiezen voor een vrijwillige eigen risico. Dit is de conclusie van het onderzoek dat het Centraal Plan Bureau (CPB) heeft uitgevoerd. In het afgelopen jaar is de groep verzekerden die voor een hoger eigen risico koos gestegen naar 12%.

Stijging verzekerden met vrijwillige eigen risico

In 2016 is het aantal verzekerden dat voor een hoger eigen risico heeft gekozen fors gestegen. In 2015 had nog maar 5% van de verzekerden vrijwillig voor een eigen risico gekozen. Dit percentage is in 2016 al 12%.

Ook voor de zorgverzekering van 2017 is het wettelijk verplichte eigen risico 385 euro. Bij veel zorgverzekeringen kun je kiezen voor een hoger eigen risico. De stappen waarin dit eigen risico kan worden verhoogd verschilt per verzekeraar. Maximaal kun je een eigen risico van € 885,- kiezen.

In ruil voor een hoger eigen risico krijg je een korting op de maandpremie van de zorgverzekering. Deze korting kan oplopen tot 20 euro per maand.

Veel profijt van vrijwillig eigen risico

Het CPB heeft ook onderzocht hoeveel verzekerden ook daadwerkelijk heeft geprofiteerd door voor een vrijwillige eigen risico te kiezen. Onder de groep verzekerden die het eigen risico verhoogde met 500 euro, heeft 80% daarvan ook echt een voordeel gehad.

Voor 80% van deze verzekerden was de besparing op de premie hoger dan de extra kosten die moesten worden betaald door het eigen risico.

Uit dit onderzoek komt ook naar voren dat je minder snel voordeel hebt als je kiest voor een beperkte verhoging van het eigen risico.

Wie kiezen voor hoger eigen risico

Door het onderzoek krijgen we ook een beter beeld van de verzekerden die kiezen voor een vrijwillig hoger eigen risico.

Relatief gezien kiezen jongeren en hoger opgeleiden vaker voor een hoger eigen risico. Ook kiezen meer mannen dan vrouwen voor een eigen risico.

Verzekerden die weinig zorgkosten verwachten zijn ook gevoelig voor het afsluiten van een zorgverzekering met een hoger eigen risico.

Wie een financiële buffer heeft, en eventuele zorgkosten zelf kan betalen, kan makkelijker voor een hoger eigen risico kiezen. Deze groep verzekerden kan dus ook eerder profiteren van een premievoordeel.

De verzekerden die alleen voor het wettelijk verplichte eigen risico kiezen betalen gemiddeld 70 euro teveel.

Hoger eigen risico voordelig voor verzekeraars?

Het CPB geeft aan dat verzekeraars ook profiteren van de verzekerden die kiezen voor een hoger eigen risico. In de periode van 2009 tot en met 2013 ging dit om ruim 300 euro per verzekerde. Hier wordt meestal geen aandacht aan besteed.

Op veel sites van de zorgverzekeraars kun je snel kijken hoeveel premie je kan besparen door te kiezen voor een hoger eigen risico. Het is de consument heel makkelijk gemaakt om te kiezen voor een hoger bedrag.

Het is dan ook niet raar dat het CPB aangeeft dat niet iedereen een goede keuze maakt. Rond de 7% van de verzekerden koos voor een hoog eigen risico, terwijl duidelijk was dat zorg zou worden afgenomen. Aan de hand van de te verwachten zorgkosten was al duidelijk dat deze keuze onverstandig was.

Maar als je al moeite hebt om de maandelijkse zorgpremie te betalen. Is de keuze wel verleidelijk.

Ben benieuwd hoeveel verzekerden dit jaar kiezen voor een zorgverzekering met een vrijwillig eigen risico.