Consument snapt weinig van zorgverzekering

NPCF zorgverzekering quizMet een pakkende kop “Consument snapt weinig van eigen zorgverzekering” komt de Telegraaf online met een update over de zorgverzekering. De Nederlandse consument blijkt volgens de krant nog steeds onvoldoende op de hoogte over de zorgverzekering. Aangehaald wordt het onduidelijkheid over de verschillen tussen de restitutiepolis en de naturapolis. Ook is onvoldoende bekend bij welke zorgverlener je terecht kan als verzekerde. Dit zijn de resultaten van een onderzoek uitgevoerd door de Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie (NPCF).

Krappe voldoende kennistest quiz zorgverzekering

Het NPCF heeft een quiz over de zorgverzekering ontwikkeld. Deze stond op de campagne site Word Wakker. Nu blijkt dat slechts 4% van de deelnemers alle vragen van deze quiz goed hadden. In de Quiz werden feiten en fabels over de zorgverzekering en de dekking van de polis getest.

Resultaten quiz zorgverzekering

Bijna alle deelnemers aan deze quiz wisten dat de zorgverzekeraars iedereen moeten accepteren voor de basisverzekering. Maar de kennis over wat wel en iet gedekt wordt uit de basisverzekering is beperkt. Ook zijn de verschillen tussen restitutiepolis en naturapolis onvoldoende duidelijk. Een enkele verzekerde denkt zelf de dekking van de basisverzekering te kunnen bepalen. Opvallend is ook dat de meeste Nederlanders denken dat een collectieve zorgverzekering goedkoper is dan een individuele zorgverzekering.

Informatieplicht zorgverzekeraar

Volgens het NPCF denkt bijna de helft van de verzekerden onterecht dat de zorgaanbieder moet communiceren of deze wel een contract heeft met de zorgverzekeraar. Dit is de verplichting van de zorgverzekeraar en niet van de zorgverlener. De verzekeraar moet op de iegen website aangeven met welke zorgaanbieders een contract is gesloten.

Tureluurs van polissen

Patiënten federatie NPCF heeft de actie site Word Wakker aangemaakt omdat verzekerden aangaven tureluurs te worden van alle zorgpolissen. Te vaak openen de mensen de post van de zorgverzekeraar niet meer. De aanbiedingen van een nieuwe zorgverzekering zijn niet altijd even duidelijk. De verzekerden blijven dan maar gauw bij de huidige zorgverzekeraar.

Lees meer over dit onderzoek op de campagnesite Word Wakker.