Consument kwart meer kwijt voor basisverzekering

Logo Verzekeringssite.nlSinds invoering nieuwe Zorgstelsel is de consument een kwart meer kwijt voor de basisverzekering. Tevens Grote verschillen in premie(ontwikkeling) zorgverzekeraars.
Univé Zekur heeft vandaag als laatste verzekeraar de premie voor de zorgverzekering 2010 bekendgemaakt. Sinds de invoering van het nieuwe Zorgstelsel in 2006 zijn consumenten gemiddeld 28 procent meer kwijt voor hun basisverzekering. Tegelijkertijd blijken er grote verschillen in de premies en de mate waarin zorgverzekeraars hun basispremies hebben verhoogd. Dit constateert de onafhankelijke vergelijker Verzekeringssite.nl op basis van onderzoek naar de premieontwikkeling in de laatste vijf jaar.
Stijging gemiddelde basispremie vanaf 2006
De gemiddelde basispremie stond in 2006 op 90 euro per maand. In 2010 is die opgelopen naar ruim 96 euro. Dat is een stijging van 7 procent. Hierbij is echter nog geen rekening gehouden met de afschaffing van de no-claim en de invoering van het eigen risico. Hierdoor is elke Nederlander vanaf 2008 gemiddeld 200 euro per jaar extra gaan betalen voor de zorgverzekering bovenop de premiestijging. Een volwassene is zo aan de basisverzekering in 2010 ruim een kwart meer kwijt dan in 2006.
Premieontwikkeling zorgverzekeraars 2006 – 2010
Tussen de zorgverzekeraars blijken zowel grote verschillen in de hoogte van de premie als de ontwikkeling ervan. De basispremie van AnderZorg is niet alleen jarenlang de (één na) voordeligste. De premie is bovendien in de afgelopen vijf jaar met slechts 0,6 procent gestegen. Univé verhoogde de basispremie in dezelfde periode met ruim 17 procent.
Stijging premie zorgverzekering 2010
De gemiddelde basispremie stijgt volgend jaar met 41 euro per jaar (3,7 procent). Voor de basisverzekering van Univé Zekur betaalt de consument in 2010 het minst: 80,00 euro per maand. De restitutiepolis van Univé is met 103,25 euro het duurst. De aanvullende verzekeringen stijgen gemiddeld 6 procent. Een gezin betaalt in 2010 gemiddeld 137 euro per jaar meer aan premies voor de zorgverzekering.
Premieverschil basisverzekeringen
Het verschil tussen de goedkoopste en duurste basisverzekering is komend jaar 29 procent. In 2005 toen veel Nederlanders nog via het Ziekenfonds verzekerd waren, bedroeg het verschil nog 90 procent. De goedkoopste was toen AnderZorg (19,95 euro per maand). Voor OHRA en Delta Lloyd betaalden verzekerden het hoogte maandpremie (37,95 euro).
De inhoud van het basispakket is wettelijk bepaald. Hierdoor is het voor consumenten eenvoudig om verzekeraars met elkaar te vergelijken. “De concurrentie heeft een remmend effect gehad op de premiestijging van de basisverzekering. De meeste zorgverzekeraars draaien al jaren verlies op de basisverzekering,” aldus Erik Hordijk, directeur van Verzekeringssite.nl. “Andere producten in de branche vertonen een heel ander beeld. Zo is het premieverschil bij autoverzekeringen de afgelopen jaren opgelopen tot 200 procent.” Alle zorgverzekeringen voor 2010 vergelijken (Bron: persbericht verzekeringssite.nl)