Budgetpolis populairder als zorgverzekering ?

hoyhoy zorgverzekering onderzoekDonderdag kwam hoyhoy.nl met een update over de budget zorgverzekering. Deze zorgverzekering blijkt aan populariteit gewonnen te hebben in Nederland. Dit was een van de uitkomsten die de financiële vergelijkingssite heeft gedaan bij de zorgverzekeringen. Hoyhoy.nl wilde weten wat de bekendmaking van de nieuwe zorgpremies had gedaan met het switch gedrag van de consumenten. Nu de zorgpremies bekend zijn geven meer consumenten aan dat ze mogelijk van zorgverzekeraar gaan wisselen. In oktober lag dit percentage nog op 9,3%. Nu de premies voor de nieuwe zorgverzekeringen bekend zijn is dit percentage met 14,4% veel hoger.

Meer wisselen van zorgverzekering?

Uit dit onderzoekt komt naar voren dat meer Nederlanders overwegen om van zorgverzekering te wisselen. Hoyhoy.nl geeft aan dat het aantal mensen dat daadwerkelijk wisselde eind 2013 op ongeveer 1,1 miljoen verzekerden lag. Dat is 6,5% van de totale doelgroep die een zorgverzekering moet afsluiten.

De verwachting is dat dit jaar weer veel consumenten van zorgverzekering gaan wisselen. Dit zal dan meestal in de laatste dagen van het jaar gaan plaatsvinden. De belangrijkste reden om van een zorgverzekering te wisselen is het willen besparen op de premie kosten. Dit is bij ruim 68% van de ondervraagden het geval. Een derde van de groep geeft aan op zoek te zijn naar een zorgverzekering die beter past. Ook de vrije artsenkeuze is een belangrijk reden voor wisselen van verzekeraar voor een grote groep consumenten.

Hoyhoy.nl geeft aan dat ze verwacht dat de consument steeds later in het jaar de keuze maken voor een nieuwe zorgverzekering. Het zogenoemde switch moment komt steeds later te liggen.

Budgetpolis populairder

Opvallend is ook het bericht dat de budgetpolis populairder is geworden. In het kader van besparen wil men steeds vaker voor een goedkopere zorgverzekering kiezen. Hoyhoy.nl ziet dat ruim 30% nu een budgetpolis overweegt tegen over een percentage van 4% vorig jaar. Deze getallen zijn op basis van de zorgverzekeringen die via de site van hoyhoy.nl worden gesloten. Deze groeiende belangstelling is toch wel verrassend, gezien de wat negatievere berichtgevingen over de beperkte vrije keuze bij een budgetpolis.

Minder hoog Eigen Risico

Hoyhoy.nl ziet ook dat de Nederlanders minder vaak kiezen voor het maximale eigen risico. Door te kiezen van een hoger eigen risico kun je de maandpremie van de basisverzekering laten dalen. Maar hoyhoy.nl constateert dat het huidige maximale bedrag van 875 euro misschien voor veel verzekerden te hoog is geworden.

Minder aanvullende zorgverzekeringen

Een andere mogelijkheid om te besparen op de premie van de zorgverzekering is om alleen een basisverzekering te kiezen. En geen aanvullende dekking of een tandartsverzekering te nemen. Hoyhoy.nl geeft aan dat dit jaar al een groep van 33% alleen een basisverzekering heeft. Ten opzichte van een percentage van 14% het jaar daarvoor. Ook bij de dekking voor de fysiotherapie en dus de tandartsverzekering ziet de vergelijkingssite een afname.

Hoyhoy.nl geeft verder aan dat consumenten zich steeds meer bewuster worden over de zorgverzekering en het gebruik van de zorg. Als vergelijkingssite wil het de consument helpen om een goede keuze te maken bij het kiezen van een nieuwe zorgverzekering. De site wil een transparant overzicht bieden van de verschillende zorgverzekeringen. Zodat de consument gericht kan overstappen van zorgverzekering. Of gewoon bij de huidige verzekeraar kan blijven omdat de huidige zorgverzekering goed past. Zie voor meer informatie over dit onderzoek de site van hoyhoy.nl.