Beginnersgids zorgverzekering 2017

beginnersgids zorgverzekering 2017Eerder deze maand ben ik benaderd door Independer. Op basis van berichten op de website kreeg ik een beginnersgids zorgverzekering 2017 toegestuurd. Misschien wel interessant om te publiceren op de website van Zorgverzekering Actueel. Een overzicht van alles wat je moet weten over de zorgverzekering op een rij.

Hieronder een overzicht van de informatie die door Independer is toegestuurd. Inclusief een mooie infographic over het wel/niet kiezen van een hoger eigen risico.

Beginnersgids zorgverzekering 2017 – basisverzekering

Het huidige stelsel van de zorgverzekering is vormgegeven met een basisverzekering in combinatie met aanvullende zorgverzekeringen. De basisverzekering is verplicht voor iedereen. De inhoud van deze basisverzekering is vastgesteld door de overheid. Zo is de dekking van iedere basisverzekering gelijk. Zorgverzekeraars mogen hier niet vanaf wijken.

Independer geeft een overzicht van de belangrijkste vergoedingen uit deze basisverzekering:

 • bezoek aan huisarts
 • ziekenhuiszorg: ambulance, verblijf in ziekenhuis, behandeling door medische specialisten
 • Tandartskosten t/m 17 jaar
 • kraamzorg en verloskundige hulp
 • fysiotherapie voor chronische aandoeningen en tot 18 jaar
 • geneesmiddelen
 • wijkverpleging
 • kosten apotheek

Verschillende soorten basisverzekering

De zorgverzekeraars bieden allemaal een basisverzekering aan. De vorm van de basisverzekering kan onderling wel verschillen. Hierdoor ontstaan ook de premieverschillen. Independer geeft een opsomming van de mogelijke basisverzekeringen:

 • restitutiepolis, zorgverzekering met een vrije zorgkeuze, je hebt geen zorg of jouw zorgverlener wel of niet een contract heeft met de zorgverzekeraar.
 • combinatiepolis, zorgverzekering met een volledig vrije zorgkeuze, maar waarbij zorgverzekeraar wel contracten heeft gesloten met de zorgverleners
 • naturapolis, je hebt een zorgverzekering met een beperkte zorgkeuze, je moet dus goed opletten met welke zorgverleners de zorgverzekeraar contracten heeft gesloten
 • budgetpolis, een zorgverzekering met een beperkte zorgkeuze, je kan naar veel minder gecontracteerde zorgverleners dan bij de naturaverzekering.

Als je een zorgverzekering kiest op basis van gecontracteerde zorg ben je niet volledig beperkt in je keuze. Maar ga je naar een zorgverlener zonder contract, geeft de zorgverzekering een lagere vergoeding. Vaak moet je dan 20-25% zelf betalen. De budgetverzekering is vaak de goedkoopste basisverzekering bij de verzekeraar.

Bij een combinatiepolis heb je een vrije zorgkeuze, Ga je met deze verzekering naar een zorgverlener zonder contract? Dan krijg je van de verzekering alleen een marktconform tarief vergoed.

De zorgpremie

Ieder jaar op Prinsjesdag begint eigenlijk het nieuwe zorgseizoen. Op deze dag maakt het ministerie de zogenoemde nominale premie voor de zorgverzekering bekend. Dit is de premie die de zorgverzekeraars minimaal moeten hanteren om kostendekkend te zijn.

Op basis van deze premie berekenen de zorgverzekeraars de premie voor de eigen zorgverzekering. Daarbij worden ook de eigen kosten meegenomen. Dit zijn onder andere de personeelskosten en de kosten voor afhandelen van declaraties.

Independer geeft aan dat voor de zorgverzekering 2017 de premieverschillen groot zijn. Het verschil tussen de goedkoopste zorgverzekering en de duurste zorgverzekering is € 360,- per jaar.

Independer ziet ook grote verschillen bij de aanvullende zorgverzekeringen. De vergelijkingssite geeft twee voorbeelden:

 • de goedkoopste aanvullende verzekering met dekking voor 18 behandelingen fysiotherapie kost € 15,- per maand. De duurste verzekering is € 27,34 per maand.
 • de goedkoopste tandartsverzekering met dekking van 100% met maximaal bedrag van € 250,- per jaar kost € 10,75 per maand. De duurste tandartsverzekering met vergelijkbare dekking kost € 45,00 per maand.

Bij het vergelijken van deze aanvullende zorgverzekeringen kun je dus veel premie besparen.

Beginnersgids zorgverzekering 2017 – eigen risico

Iedereen heeft te maken met het eigen risico. Deze bestaat uit een wettelijk verplicht deel en een vrijwillig deel. Het wettelijk verplichte eigen risico bedraagt dit jaar € 385,00. Dit bedrag is door de overheid vastgesteld.

Als je gebruik maakt van zorg uit de basisverzekering zal eerst het eigen risico worden aangesproken. Dit eigen risico betaal je per jaar. Bij enkele zorgverzekeraars kun je het eigen risico gespreid betalen.

Niet voor alle zorg betaal je een eigen risico. Je betaalt geen eigen risico voor:

 • kosten huisarts
 • kosten verloskundige zorg en kraamzorg
 • vergoeding vanuit aanvullende zorgverzekering
 • tandartskosten voor verzekerde jonger dan 18 jaar
 • hulpmiddelen in bruikleen van thuiszorg
 • wijkverpleging
 • nacontrole levende orgaandonor (niertransplantatie of levertransplantatie)
 • ketenzorg (zorg waarbij verschillende zorgverleners samenwerken)

Vrijwillig eigen risico kiezen of niet?

Naast het wettelijk verplichte eigen risico kun je ook vrijwillig kiezen voor een hoger eigen risico. Verschillend per zorgverzekering kun je dit in stapjes van € 100,- doen. Tot maximaal € 500,00. Het maximale eigen risico dat je kan kiezen is € 885,00.

Met een hoger eigen risico bespaar je op de premie van je zorgverzekering. De besparing kan oplopen tot wel € 250,00 per jaar. Deze besparingen verschillen sterk per zorgverzekeraar.

Maar moet je nu wel of niet een vrijwillig eigen risico kiezen. Independer leverde hiervoor de volgende infographic aan.

vrijwillig eigen risico independer

Aanvullende zorgverzekering

Wil je de dekking van de basisverzekering uitbreiden kun je kiezen voor een aanvullende zorgverzekering. Bijvoorbeeld voor de zorg van een manueel therapeut of orthodontist. Of voor de kosten van alternatieve geneeswijzen.

Ook voor een extra dekking van de tandartskosten kun je een aanvullende tandartsverzekering afsluiten.

De meeste verzekeraars bieden een aantal verschillende aanvullende zorgverzekeringen aan. De aanvullende pakketten verschillen sterk in dekking en vergoedingen. Hoe meer vergoedingen hoe duurder de aanvullende verzekering. De prijzen kunnen al snel sterk oplopen.

De premie voor de aanvullende verzekeringen komen bovenop de premie van de basisverzekering. Als consument moet je goed afwegen welke aanvullende dekking je wel of niet nodig hebt.

Eigen bijdrage

Het verschil tussen een eigen bijdrage en het eigen risico is voor veel consumenten onduidelijk geeft Independer aan. Het eigen risico is het bedrag wat iedere Nederlander die 18 jaar of ouder is met betalen als zorg wordt gebruikt uit de basisverzekering.

De eigen bijdrage is het deel dat je altijd zelf moet betalen. ook als het eigen risico al volledig is betaald. Een eigen bijdrage kan vaak voorkomen worden door het afsluiten van een aanvullende verzekering. Een eigen bijdrage kan je bijvoorbeeld moeten betalen bij een gehoorapparaat.

De eigen bijdrage betaal je niet eenmalig maar steeds opnieuw. Soms kan de eigen bijdrage voorkomen worden door een andere zorgverlener of een ander medicijn te kiezen.

Tips en Trucs van Independer

Als laatste geeft Independer in de beginnersgids zorgverzekering 2017 nog wat tips & trucs:

 • denk aan de zorgtoeslag, heb jij hier recht op? kijk hiervoor op de website van de Belastingdienst
 • Bekijk ook de bespaartips op de site van Independer