Angst voor premieverhoging bij de zorgverzekering

Logo Verzekeringssite.nlVandaag komt Verzekeringssite.nl met een persbericht over de verwachtingen ten aanzien van de premie wijzigingen bij de zorgverzekeringen voor het volgende jaar. Nederland vreest voor premiestijging van 8 procent Nederlanders verwachten dat de premie van de zorgverzekering met 8 procent zal gaan stijgen per 1 januari 2012. Daarnaast denken ze dat het eigen risico met ruim 25 euro omhoog zal gaan. Ruim 8 procent van de Nederlanders is van plan om per 1 januari over te stappen naar een andere verzekeraar. 50 procent weet het nog niet. Dat blijkt uit onderzoek van Verzekeringssite.nl.
Het kabinet heeft besloten dat het eigen risico in 2012 naar 220 euro zal gaan, dat is een stijging van maar liefst 50 euro. De gemiddelde premie van de basisverzekering stijgt naar 1222 euro. Ook wordt het basispakket uitgekleed. Zo komen de eerste twintig fysiotherapiebehandelingen voor eigen rekening. Dieetadvies, maagzuurremmers en het stoppen met roken-programma verdwijnen ook uit het basispakket.
Van De Nederlandsche Bank (DNB) moeten de zorgverzekeraars gezamenlijk 500 miljoen euro extra aan eigen vermogen hebben. Dat zou in principe geen probleem moeten zijn, want de meeste verzekeraars hebben al genoeg geld in kas. Toch zullen een aantal verzekeraars hun eigen vermogen moeten gaan aanvullen. Dit kan ook gevolgen gaan hebben voor de premie. DNB maakt zich ook zorgen om de te lage premie van de autoverzekering. Naar aanleiding van die bezorgdheid hebben diverse autoverzekeraars de premie van de autoverzekering verhoogd.
Meer overstappers verwacht “Vorig jaar kozen uiteindelijk 900.000 mensen voor een andere verzekeraar. Dat komt neer op 5,5 procent. Terwijl vorig jaar rond deze tijd nog maar 3 procent aan gaf te willen overstappen. Nu geeft 8 procent van de Nederlanders aan dat ze van plan zijn om over te stappen. Daarnaast is de groep twijfelaars ook een stuk groter. 50 procent van de Nederlanders geeft aan nog niet te weten of ze bij hun huidige verzekeraar blijven. Vorig jaar twijfelde 30 procent, hierdoor verwachten wij dat er meer mensen gaan switchen”, aldus Erik Hordijk van Verzekeringssite.nl.
Veel Nederlanders laten nog te veel geld liggen “Wij verwachten dat de premie weer flink zal gaan stijgen. Half november ontvangen consumenten een aanbieding van hun huidige zorgverzekeraar. Het is aan te raden om de aanbieding goed te vergelijken met andere verzekeringen, want waarschijnlijk kunnen zij honderden euro’s per jaar besparen door over te stappen,” aldus Erik Hordijk.
Nieuwe zorgverzekering Elke verzekerde heeft tot 1 januari 2012 de tijd om de oude zorgverzekering op te zeggen. Aanmelden voor een nieuwe zorgpolis kan tot 1 februari 2012. Wanneer de verzekerde niets doet, blijft hij automatisch verzekerd bij zijn huidige zorgverzekering. (bron: Persbericht Verzekeringssite.nl)