Achmea Agis overheerst online zorgverzekerings markt

WUA Web PerformanceVandaag komt WUA! Web Performance met de onderzoeksresultaten naar de online zorgverzekering markt. Daarbij is de conclusie dat Agis het best presteert wanneer consumenten op internet op zoek gaan naar een basis zorgverzekering. WUA!, het Amsterdamse onderzoeksbureau dat de Web Performance Scan uitvoert stelt in het persbericht dat in de top 10 drie vergelijkingssites staan die opvallend beter presteren dan gevestigde namen als Delta Lloyd, FBTO en Interpolis.

Achmea pakt grootste marktaandeel
De zorgverzekeringsbranche is volgens WUA!-directeur Klaas Kroezen in verschillende samenwerkingsverbanden op te splitsen. ‘De Achmea verzekeringsgroep is marktleider met vier websites, maar heeft dit met name te danken aan Agis. Zilveren Kruis presteert redelijk goed met een vierde positie, maar FBTO en Interpolis zijn pas terug te vinden op de zestiende en zeventiende positie. Univé weet met drie websites een klein marktaandeel te bemachtigen, maar dat hebben ze voornamelijk aan hun eigen website te danken. ZEKUR en VGZ kunnen nog veel van Univé leren. Vervolgens weet Menzis zich in de middenmoot te vestigen met twee websites die verrassend genoeg dezelfde eindwaardering hebben. Als laatste presteert de Delta Lloyd groep beduidend minder goed met hun twee websites; OHRA op de zevende positie en Delta Lloyd op de veertiende positie.’
Bekende namen als De Amersfoortse en Meeùs komen in het geheel niet voor in de top 18. Ook valt het op dat ASR verzekeringen de markt totaal mist als het gaat om de online verzekeringsbranche.

Vergelijkingssites scoren goed
De vergelijkingssites blijken belangrijke spelers te zijn in de online zorgverzekeringsbranche. Independer, Verzekeringssite en kiesBeter.nl verkrijgen samen de voorkeur van zo’n 20% van de deelnemers aan ons onderzoek. Noemenswaardig hierbij is dat kiesBeter.nl puur informatief is, terwijl via de andere websites daadwerkelijk offertes op te vragen zijn. Ook opvallend is dat deze drie websites op sommige deelgebieden als beste presteren, zoals op het gebied van kwaliteit en gebruiksvriendelijkheid. Het is veilig te stellen dat de daadwerkelijke verzekeraars wat dit betreft het nodige te leren hebben van de vergelijkers. ‘De Web Performance Scan is uniek omdat de rapportage alle resultaten laat zien van de top 18 organisaties en met name waarom deelnemers bepaalde keuzes maken’, aldus Kroezen.

Vergelijking met eerdere resultaten
FBTO laat een sterke dalende trend zien in vergelijking met eerdere onderzoeken naar auto- en uitvaartverzekeringen, waarin ze respectievelijk een derde en achtste positie behaalden. In dit onderzoek komen ze met een Web Performance Score van 3,1 niet verder dan de zestiende positie. De website van FBTO is redelijk vaak gevonden, maar laat het liggen op eerste indruk en vormgeving. Een dalende trend als die van FBTO vinden we niet terug bij OHRA, die in elk onderzoek een vergelijkbare positie laat zien, maar geen uitblinker blijkt te zijn. Zij bevinden zich keer op keer in de subtop. Voor OHRA valt er veel te winnen op het gebied van gebruiksvriendelijkheid en informatiewaarde.
Independer is net als bij de scan naar uitvaartverzekeringen op een zesde positie geëindigd. Bij het onderzoek naar autoverzekeringen kwamen ze nog als sterkst naar voren. De website maakt een minder goede eerste indruk als deelnemers op zoek gaan naar een zorgverzekering.

WUA! en de Web Performance Scan
Zie voor meer informatie ten aanzien van het bovenstaande persbericht, inclusief de tabel met de ranking en de web perfomance scores, de site van Wua! Web Performance.
Naast meer informatie over het onderzoek kunt u daar ook meer details vinden ten aanzien van de organisatie en de Web Performance scan. Bijvoorbeeld hoe deze scan wordt uitgevoerd en welke testresultaten binnen kort zullen volgen. Bijvoorbeeld die van de reisverzekeringen.