Aanvullende zorgverzekering duurder voor ouderen?

Consumentenbond Premie Aanvullende verzekeringDe Consumentenbond is dit jaar weer erg actief bij het volgende van de campagnes voor de nieuwe zorgverzekeringen. Eerder kwam het al met de oproep om de premies van de verzekeringen te laten dalen. In het bericht van vrijdag geeft de bond aan dat de aanvullende verzekering voor ouderen vaak duurder is. Onder de vier grote zorgverzekeraars hanteert alleen zorgverzekeraar Menzis gelijke premies. Daar betaalt iedere verzekeraar dezelfde premie ongeacht de leeftijd. Bij de zorgverzekeraars CZ, VGZ en Zilveren Kruis Achmea ziet de bond dat voor één of meer aanvullende verzekeringen geldt: ouder de verzekerde, hoe hoger de premie. Dit is de conclusie ma het vergelijken van de zorgpremies van 36 verzekeraars.

Grootste prijsverschil Amersfoortse

De Consumentenbond zag het grootste prijsverschil op basis van de leeftijd bij de verzekering van de Amersfoortse. Bij deze zorgverzekeraar moet iemand van 55 jaar €360 per jaar meer betalen dan iemand van 24 jaar voor exact dezelfde aanvullende verzekering.

Premiedifferentiatie

De Consumentenbond geeft aan dat van de 36 vergeleken zorgverzekeraars er twaalf doen aan premiedifferentiatie. Daarbij is de premie van de verzekering afhankelijk van je leeftijd. Deze differentiatie wordt alleen toegepast bij de aanvullende verzekering. Dit is verboden bij de basisverzekering. Bij de zorgverzekeraars die premiedifferentiatie toepassen kunnen de verschillen uiteen lopen van €2 tot €21 per maand.

Voordeel ouderen bij FBTO

Maar de ouderen zijn niet bij iedere verzekeraar duurder uit voor een aanvullende verzekering. Verzekeraar FBTO heeft er voor gekozen om de ouderen juist een voordeel te geven op de modules “gezinsplanning” en “calamiteiten”. Bij deze verzekeraar kun je zelf bepalen welke modules je aanzet of uitzet. De Consumentenbond verwacht niet dat veel ouderen zullen kiezen voor het aanzetten van de module gezinsplanning.

In haar berichtgeving over deze premieverschillen geeft de bond aan dat leden en niet leden van de bond op de site van de Consumentenbond een vergelijking kunnen doen van de zorgverzekeringen. Daar kan een vrijblijvende berekening worden uitgevoerd.